Udgivet i 2 kommentarer

Historie

Lidt historie om Hans & Trine

Den 13/3 2019 besøgte Formanden. Lars Thorborg, Carl Einar Jørgensen, for at få en hyggelig snak om filmklubbens tidlige historie.

Carl Einer, som snart fylder 91 år, er en rar og venlig mand. Han har gennem årerne kæmpet med et stort engagement og en stålsat handlekraft. I 1994 blev han ridder af Dannebrog, for sin indsats indenfor modstandsbevægelsen, skolevæsenet, lokalpolitikken m.m. Han er stadig utrolig kvik i øverste etage og han har en imponerende hukommelse. Han fortæller bl.a.:

Det var nærmest børnefilmklubben Buster, som var starten på filmklubben. I de tidlige 50’er inviterede de børn og unge til forestillinger i Park Bio.

Lars Thorborg husker: Salen var, der hvor Netto i dag ligger. I salen var der en stor balkon, som i dag er biografsalen. Jeg var selv medlem af Buster Klubben i 1958-60, og det var vigtigt ikke at sidde nede i salen lige under balkonkanten, for deroppe sad de frække drenge og dryssede peber ned i salen. Det sved i øjnene.

Carl Einar fortsætter: Busterklubben ophørte i 1960 og af asken rejste der sig en filmklub for voksne. Svend Aage Røjkjær og “Møllerz fra Nyborggade” tog initiativet. Alle de klubber og foreninger, som blev dannet under Danske Pensionisters Samvirke dengang, fik to navne. Et navn på en Folketingspolitiker og et navn på en politiker fra Borgerrepræsentationen. Derfor er vor filmklub ikke opkaldt efter en novelle af Pontoppidan. Men er opkaldt efter Hans Hedtoft, og Trine Garde. Sidstnævnte var en fremtrædende lokalpolitiker.

Danske pensionister er jo i dag splittet i to organisationer: ”Ældre Sagen” og ”Danske Seniorer”. Sidst nævnte er jo arbejdernes organisation, som Carl Einer udtrykker det.

Gennem årerne har der været et tæt samarbejde mellem Hans & Trine og Nabo Østerbro.  For cirka 19 år siden havde filmklubben det skidt, men så tog Arne Madsen og Carl Einar fat, og med flot resultat. I den periode skulle man være medlem af Nabo Østerbro for at blive medlem af filmklubben. Folk stod/lå i kø op til dagen hvor salget af medlemskaberne blev givet frit. Der var i flere år ikke plads til alle interesserede i biografen, så på kontoret havde man en venteliste. Så købte folk medlemskab efterhånden som andre trak sig. Også på formands og kassererposterne har der været tæt løb. Navne som Tom Rådberg, Arne Victor Arnsted, Svend Aage Andersen, Hr. Stolz sad på skift i den ene og den anden bestyrelse. Arne, (som i år ikke genopstiller til bestyrelsen for Hans & Trine) var kasserer i årerne før Poul Erik overtog posten. Poul Erik er i dag ”kassemester” og virker aktivt for begge foreninger, så det tætte parløb fortsætter. Til efteråret præsenterer foreningerne i samarbejde filmen ”Journal 64”. Medlemmerne af Nabo Østerbro får set en film fra lokaliteten på Sprogø, som de tidligere på året har besøgt, og filmklubbens medlemmer får en ekstra film i sæsonen 2019/20 uden merpris.

Det var lidt fakta fra vor fortid. Der kan naturligvis graves meget mere historisk materiale frem både på kontoret i Odensegade 5, og på ”Østerbros lille Museum”, som vist nok modtog et par kasser med bilag, da Carl Einar flyttede for et par år siden.

Tak for snakken Carl Einar. Det var svært hyggeligt og meget informativt.

Lars Thorborg, marts 2019

2 tanker om “Historie

  1. Hej,

    “Busterklubben ophørte i 1960”

    Forstår jeg ikke dag jeg er født i ‘67 og var med det i midt ‘70erne – også da Park Bio lukke og Buster flyttede til Trianglen Bio.

    Mvh
    Henrik

    1. Hej Henrik Wessmann

      Du ved måske mere om historien en det der er fortalt her, så du er velkommen til at skrive om det – hvis du kender til historiske data, som hvornår og hvilken periode de forskellige biografer virkede.

      Mvh. Poul Erik/ Filmklubben

Der er lukket for kommentarer.